marți, 25 martie 2008

25 Martie Ziua Nationala a Greciei




Astazi 25 Martie, de Buna Vestire, Grecia sarbatoreste Ziua Independentei.

Revolutia greaca (1821-1831) a fost un razboi de succes, pe care grecii l-au dus pentru a castiga independenta tarii natale de sub autoritatea Imperiului Otoman.

Data de 25 Martie a fost aleasa pentru a comemora acest succes, intrucat, conform traditiei, pe 25 Martie 1821, preotul greco-catolic Paleon Patron Germanos a binecuvantat un steag al Greciei la Manastirea din Agia Lavra, proclamand astfel inaltarea nationala.

Interesant de mentionat ca o buna parte din Revolutia Greaca a avut loc in Romania.

In aprilie 1820, Alexandru Ypsilanti, un print grec ce servea armata imperiala ruseasca, a luat in primire conducerea Philiki Etaireia - o organizatie secreta ce avea drept scop pregatirea revolutiei pentru toti grecii - si a inceput pregatirile pentru o revolta, care a implicat castiguri in trei parti: Peloponnese, Principatele Dunarene si Istanbul.

Ypsilantis, insotit de alti ofiteri greci din armata ruseasca, a trecut raul Prut in Romania, incepand rascoala impotriva Imperiului Otoman in Principatele Dunarene din Moldova si Valahia.

Grecii au fost primii oameni din Imperiul Otoman care au asigurat recunoasterea drept putere suverana. Inceputul razboiului de independenta este sarbatorit de grecii de pretutindeni intrucat semnifica crearea statului modern si autonom Grecia si totodata inceputul prosperitatii interne.


GRECIA - 28 Octombrie Ziua Marelui NU (OXI)

Un comentariu:

 
Related Posts with Thumbnails