Am vazut ca tot mai multa lume cauta sa afle despre aceasta boala parsiva care netratata poate duce la orbire. Am selectat mai jos cateva informatii care cred eu pot fi utile pentru cineva care se confrunta pentru prima data cu acest diagnostic.
Glaucomul se caracterizeaza prin distrugerea completa si progresiva a nervului optic. Campul vizual se restrange treptat pana cand se ajunge, in final la orbire.
Deci glaucomul reprezinta un grup de afectiuni in care se asociaza in mod caracteristic trei elemente: presiune intraoculara crescuta, afectare a nervului optic si deficit al campului vizual.
In glaucom, celulele si fibrele nervoase mor progresiv, fiind astfel afectata legatura dintre ochi si creier, deci transmiterea informatiei. Functia vizuala ramane normala de cele mai multe ori in primele stadii ale bolii, desi se distrug fibre nervoase. Cu timpul cand leziunile devin semnificative apar si defectele severe de vedere.
Aspectul grav al bolii este dat de faptul ca pacientul rar realizeaza modificarile campului vizual, iar situatiile in care le detecteaza sunt in faze avansate ale bolii.
Chiar cu o vedere centrala perfecta la distanta (citeste de la 5 metri ultimul rand al optotipului) pacientul poate avea o pierdere severa de camp vizual. Diagnosticul precoce al glaucomului este extrem de important, afectarea vizuala putand fi incetinita, oprita sau chiar prevenita printr-un tratament adecvat administrat la timp.
Medicii si cercetatorii nu stiu exact cauza aparitiei glaucomului. Boala se asociaza, de cele mai multe ori, cu o presiune crescuta în ochi, sursa acesteia fiind umoarea apoasa, un lichid transparent, produs în permanenta în interiorul ochiului, cu scopul de a curata si hrani tesuturile.
Glaucomul este caracterizat prin blocarea drenajului acestui lichid. Se împarte în glaucom "cu unghi deschis", atunci cind drenajul în unghiul irido-cornean la radacina irisului este prezent, si "cu unghi închis", cînd drenajul în aceasta zona este absent.
Glaucomul cu unghi deschis:
-cel mai des intalnit dintre toate formele de glaucom
- poate sa nu provoace nici un simptom care sa determine bolnavul sa mearga la medic
- este in general diagnosticat in cadrul unui consult oftalmologic ocazional
Glaucomul diagnosticat in faze tardive duce la orbire. Dupa vîrsta de 40 de ani, este bine sa mergeti la un control regulat la oftalmolog, chiar daca nu aveti aparente probleme de vedere.
Glaucomul acut cu unghi inchis
- cand unghiul irido-cornean este complet inchis, sistemul de drenaj al umorii apoase este blocat iar tensiunea intraoculara creste brusc.
- daca nu este tratat imediat poate duce la orbire
Simptome: vedere incetosata, durere oculara intensa, halouri colorate in jurul luminilor, stare de greata si voma.
Diagnosticul glaucomului
Pentru a stabili diagnosticul, se realizeaza patru teste relativ simple:
1. Masurarea presiunii intraoculare
2. Examinarea nervului optic
3. Examinarea unghiului de drenaj. Acest element este foarte important pentru stabilirea tipului de glaucom, deoarece modalitatile terapeutice pot fi diferite de la un pacient la altul.
4. Examinarea cîmpului vizual care este investigatia care stabileste în ce masura este afectata capacitatea pacientului de a vedea.
Factori de risc pentru glaucom
Pacienti cu vîrste peste 45 de ani
Antecedente de glaucom în familie (rude de singe, nu rude prin alianta)
Diabet zaharat (mai ales de tip 1)
Hipertensiune intraoculara
Hipotensiune intraoculara
Pacienti cu miopie severa
Pacienti care se plîng de dureri de cap de tip migrenos
Tratamentul glaucomului
In momentul de fata, nu exista medicamente ce pot sa vindece glaucomul, adica pacientii care si-au pierdut o buna parte din cîmpul vizual nu-si mai pot recapata vederea. Toate medicamentele folosite pîna în prezent reusesc sa stopeze sau sa întîrzie cu mult agravarea bolii, prevenind astfel aparitia orbirii.
Aceste medicamente scad presiunea intraoculara, indiferent de forma de glaucom - cu presiune intraoculara crescuta sau nu.
Cele mai multe medicamente pentru glaucom se prezinta sub forma unor picaturi de ochi.
Daca picaturile de ochi nu pot reduce suficient presiunea intraoculara, se recurge la alte variante terapeutice disponibile.
Acestea includ tratamentul laser sau chiar tratamentul chirurgical care rezolva drenajul deficitar al ochiului.
Se poate vindeca glaucomul?
Glaucomul este o boala progresiva, care dureaza toata viata si pîna la ora actuala nu se cunoaste nici un tratament care sa-l vindece. Orice pierdere de vedere care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului nu mai poate fi recuperata.
Internetul sau sfaturile date de bolnavi nu pot inlocui consultul si diagnosticul dat de un medic.
surse:farmaciata.ro;clinicistomatologice.ro;infomedicina.ro;ellytza.blogspot.com
photo:espressonews.gr
miercuri, 19 martie 2008
Despre glaucom
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
trist dar adevarat
RăspundețiȘtergerems pt informatii:)
ma bucur ca, macar in mica parte, am putut fi de folos cuiva :)
RăspundețiȘtergereO informatie foarte buna pt noi..Multumim ellytza**
RăspundețiȘtergereAm glaucom cu unghi inchis de 10 ani,am fost tratata la bucuresti ,nu mi s-au dat picaturi atunci iar acum doctora din craiova mi-a prescris picaturi.De ce atunci cind te operezi de cataracta in spital nu se da chitanta stie cineva calitatea cristalinului?.Daca te duci cu trimitere in spital te cheama la cabinetul particular ca sa te rupa la buzunar.Ce fac bietii oameni saraci o sa orbeasca toti?
RăspundețiȘtergereDaca au cabinnete particulare de ce mai stau in spital? FACETI CEVA PENTRU OAMENII ACESTIA BOLNAVI MICSORATI PRETURILE CA ALTFEL O SA AVEM O TARA DE ORBI.
am si eu glaucom de doi ani, este glaucom cu unghi deschis, acum a anceput sa scada campul vizual si sa fie afectati nervii optici. Am doar 41 de ani si cate odata ma gandesc cu groaza ca voi putea ramane oarba.Am tratament cu xalatan picaturi.As vrea sa stiu mai multe despre ce ar trebui sa fac si de ce sa ma feresc sa nu agravez boala.multumesc.
RăspundețiȘtergere