duminică, 26 august 2007

GRECIA IN FLACARI - Antica Olympia inconjurata de foc





Ultimele informatii in legatura cu incendiul de ieri din Athena, Ymittos arata ca au fost gasite dovezi cum ca focul a fost declansat de maini criminale. Un telefon mobil, intr-o canistra de benzina si alte dovezi, precum si persoane suspecte aflate in zona la momentul declansarii incediului, confirma ca focul a fost pus intentionat.

Situatia ramane tragica in special in sudul Greciei in Pelopones.
Este amenintata antica Olympie, locul de unde isi au originea Jocurile Olimpice, locul unde Flacara Olimpica este aprinsa la fiecare 4 ani.
Focul in acest moment este la mai putin de 2 kilometri de antica Olympie, iar satele din imprejurimi au fost evacuate.
Oamenii insa se lupta focul, multi dintre ei nu doresc sa-si paraseasca avutul si cu mijloace rudimentare incearca oprirea inaintarii incediului.
Intreaga zona arheologica din Olympia, din fericire beneficiaza de un sistem anti incendiu si sunt sperante ca lacasul istoric al Jocurilor Olimpice nu va fi afectat.
Sambata seara, clopotele bisericilor anunatau locuitorii satelor de langa Olympia sa paraseasca zona.
In momentul de fata ajutoarele din Franta, Italia si Spania, lupta alaturi de pompierii greci pentru stapanirea incendiilor.
Imaginile cu avioanele care zboara la o inaltime mica, cu vizibilitate redusa din cauza fumului, incarcand sa descarce incarcatura anti incendiu chiar deasupra flacarilor sunt terifiante.

In Athena, la Kalivia si Keratea au fost distruse azi noapte case si cladiri industrale in timp ce fumul gros acopera soarele.

Incendiile din Pelopones sunt printre cele mai mari care s-au inregistrat in ultimii 150 de ani.

In mai 1987 in China, un incendiu de padure a ucis 119 oameni si a ranit 102 persoane. In urma incendiului, 51.000 persoane au ramas fara acoperis.
In August 1949 in Franta in sud vest au murit 82 de persoane care luptau cu focul. Victimele - pompieri, voluntari si 23 de soldati au fost prinsi intr-un cerc de foc provocat de schimbarea brusca a vantului.
Cel mai mare incendiu de padure ramane cel din Octombrie 1971 in Statele Unite - Wisconsin si care a facut 800- 1200 victime conform statisticilor.






Surse:BBC News, Skai.gr, Reuters,ERT World.gr
Photos and video:Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Related Posts with Thumbnails