luni, 13 august 2007

Masoneria romana intre mit si realitate

In ultima vreme tot mai multa lume pare interesata de masonerie. Poate si faptul ca odata cu moartea unor artisti iubiti si respectati de public care faceau parte din aceasta organizatie, a atras atentia mai mult decat de obicei. Am citit multe comentarii asa zis documentate, in special dupa disparitia lui Florian Pittis.
Stiu foarte putin despre francmasonerie, am citit putin suficient insa ca sa nu cred fiecare "poveste" si interpretare pe care o dau unii si altii. Probabil ca mi-ar trebui mai mult decat o viata de om ca sa ma lamuresc cat de cat si asta doar citind documente autentice nu pareri sau asa zise studii.
Asa ca am recurs la primul pas si cel mai simplu. Sa aflu cateva lucruri exact de la sursa, adica de pe site-ul oficial al francmasonilor romani. Am sa redau aici putin din ceea ce scrie pe site-ul respectiv.
Scurt istoric
Etimologic vorbind, Francmasoneria este o asociaţie a zidarilor (masoni) liberi. Adjectivul "franc" desemna în Evul Mediu francez pe cineva scutit de dările feudale. Cuvântul franc-mason, încetăţenit în România prin sec. al XVIII-lea de un cleric, vine pe filiera franceză, cuvântul regăsindu-se totodată şi cu acelasi sens şi în celelalte mari limbi europene: Freemason (în engleză), Freimaurer (în germană), Liberi Muratori (în italiană).
Situaţia privilegiată a acestei asociaţii a constructorilor medievali - căreia putem să-i spunem - fără teama de a greşi - breaslă, vine din faptul că membrii ei erau constructorii bisericilor şi ai catedralelor. Toate domurile şi catedralele artei gotice europene au fost ridicate de Francmasoni. În perioada sec. al X-lea - sec. al XVII-lea aceasta a fost principala îndeletnicire a Francmasoneriei, căreia i s-a spus Francmasoneria operativă.
Francmasoneria operativă a fost, ca orice breaslă medievală, o societate secretă. Regăsim cu claritate în cadrul ei cele doua mari strategii ale oricărei societăţi secrete: iniţierea ezoterică şi juramântul de pastrare a secretului. Membrii aveau, de asemenea, parole, semne, vestimentaţie specială, un alfabet secret. În stadiul operativ, societatea masonică a avut - ca orice breaslă - numai trei grade: ucenic, calfa şi maestru.

Aceste trei grade au rămas pâna astăzi primele trei grade ale tuturor riturilor masonice şi alcătuiesc Francmasoneria Albastră.

Pentru ce se asociau constructorii/zidarii? Scopul primordial, atestat la toate breslele, era păstrarea şi transmiterea sub control a secretului profesional. Aceasta operaţiune avea şi o dimensiune spirituală: exista un ritual simbolic, un simbolism al obiectelor (mai ales al uneltelor de zidarie) şi un mit fundamental al bereslei - mitul despre uciderea lui Hiram - arhitectul Templului lui Solomon.
Primele Loji masonice moderne se înfiinţează pe teritoriul actual al României în anul 1734 la Galaţi ("Steaua Dunării") şi la Iasi, unde domnitorul Constantin MAVROCORDAT fondează Loja "Moldova", avându-l ca Maestru Venerabil pe Mitropolitul Leon GHEUCA.

Personalităţi de excepţie ale României din toate timpurile au fost Francmasoni: Horia, unul dintre conducătorii răscoalei din 1784; Tudor Vladimirescu, simbol al luptei naţionale la începutul secolului XIX; cei mai multi dintre liderii politici, militari şi culturali ai Mişcarii Revoluţionare de la 1848: Nicolae Bălcescu, Constantin Rosetti, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzi, Gheorghe Magheru, Ion C. Bratianu şi alţii.

Francmasoneria română a cunoscut o mare dezvoltare în timpul domniei Regelui Carol I. În consecinţă, Lumina Francmasoneriei Regulare a fost aprinsă în România în 8/20 septembrie 1880, când MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ din ROMÂNIA a fost constituită ca Mare Lojă regulară şi suverană, iar noi - ca succesori legali ai acesteia - suntem mândri de munca masonică depusa de înaintaşii noştri.

Francmasoneria română reuşea să aibă în rândurile sale o adevarată elită a societăţii: artişti, politicieni, militari, noua clasa de întreprinzători, dar şi reprezentanţii vechii nobilimi. Iar la câţiva ani după primul razboi mondial şi Unirea cea Mare a Transilvaniei cu România, Lojile transilvane au devenit şi ele membre ale MARII LOJE NAŢIONALE din ROMÂNIA.

Dezvoltarea Francmasoneriei a continuat în primele decenii ale secolului XX, dar norii grei ai erei totalitare care se adunau pe cerul Europei au început să-şi spună cuvântul. În 1937, la cererea expresă a Regelui Carol II, Francmasoneria română, aflată sub conducerea lui Jean Pangal, intră în adormire. Şapte ani mai târziu, în 1944, avea să se revină asupra acestei decizii, cu acordul şi autorizaţia Comisiei Aliate de Control, dar doar pentru foarte puţin timp. În 1948, noua putere politică, supusă orientării politice a Uniunii Sovietice, avea să o interzică în mod dictatorial. Începea o perioada de suferinţe, de persecuţii, de tortură. Multi Fraţi au executat pedepse cu temniţă grea de peste 15 ani pentru simpla vină de a fi fost Masoni. (....)
Francmasoneria - Generalitati
Francmasoneria este una dintre cele mai vechi societăţi fraternale. Datele de mai jos vor încerca să explice felul în care Francmasoneria este practicată de către MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ DIN ROMÂNIA, Mare Lojă care administrează toate Lojile regulare de pe teritoriul României. De asemenea, explicaţiile ce urmează vor încerca cu bună credinţă să corijeze unele idei preconcepute despre Francmasonerie.

Francmasoneria nu poate fi de fapt definită în câteva propozitii. Cel mai adesea se spune despre Francmasonerie că este un sistem alegoric al moralităţii, ilustrat prin simboluri. Este adevărat, însă că ea reprezintă mult mai mult. Putem vorbi despre ea ca de un curs despre moralitate care face apel la alegorie şi simbol, însă, pe lângă această semnificaţie, Masoneria este şi o societate organizată, o Fraternitate.

Cultivând în rândul membrilor săi principiile responsabilităţii, moralităţii şi adevărului, Francmasoneria îi încurajează pe francmasoni să urmeze şi în viaţa de toate zilele lecţiile învăţate în timpul ritualurilor alegorice, ritualuri ce au fost prezervate cu grijă de-alungul secolelor. (....)
Francmasoneria şi Religia
Francmasoneria nu este o religie şi nici un substitut al religiei. Ea se adresează practicanţilor oricărei religii, aceştia având deplina libertate după intrarea în Ordin să-şi urmeze nestingheriţi credinţa. În pofida acestei libertăţi, membrilor Frăţiei le este interzis - sub sancţiunea iregularităţii masonice - să dezbata sau să se angreneze în dispute pe teme religioase.
Cele Trei Mari Principii ale Francmasoneriei

De la începuturile sale, Francmasoneria a urmat şi urmează cu consecvenţă cele Trei Mari Principii, respectiv:
- IUBIREA FRATERNĂ - aceasta însemnă că fiecare Francmason adevarat va manifesta toleranţă şi respect fata de opiniile semenilor săi şi se va comporta în orice împrejurare cu bunătate şi înţelegere faţă de orice fiinţă umană.

- ÎNTR-AJUTORAREA - aceasta însemnând că toţi Francmasonii sunt învăţaţi să practice aceasta virtute, nu numai pentru membrii familiei sale ci şi faţă de membrii societăţii în care trăiesc, principiu ce trebuie urmat prin eforturi individuale. Soarta orfanilor, suferinzilor şi a celor vârstnici a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare permanentă a membrilor Ordinului.

- ADEVĂRUL - constituie pentru Francmasoni piatra de încercare a instruirii lor, acest principiu trebuind să prevaleze în orice imprejurare s-ar afla.

Francmasonii cred cu tărie că transpunerea în viaţă a acestor trei principii este singura cale de atingere a celor mai înalte standarde comportamentale ale vieţii fiecărei fiinţe umane. (...)
Secretul
Francmasoneria este o societate discretă şi nu secretă. Singurele "secrete" cultivate în Ordin sunt cele referitoare la ritualuri şi modurile de recunoaştere între Fraţi, aceste "secrete" fiind mai mult o problemă de tradiţie. (...)
CE ESTE FRANCMASONERIA
O frăţie a oamenilor liberi
- O instruire pe calea vieţii
- O educatie morală
- O frăţie
- O perspectiva modernă asupra societăţii
- Un pas către viaţa spirituală
- O societate organizată
- O perfecţionare realizată în trepte
CE NU ESTE FRANCMASONERIA
- O societate prozelită
- O societate elitistă
- O societate filantropică
- O societate misogină
- O religie sau o sectă
- O societate secretă
- O societate ocultă
SIMBOLURI MASONICE
Sunt Biblia, Echerul şi Compasul. Luate împreună, ele reprezintă un simbol al vieţii masonice, deoarece nici o Loja regulară nu-şi poate deschide Ţinuta şi nu poate lucra fără prezenţa lor pe Altar. (...)
FRANCMASONI CELEBRI
Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Ion C. Bratianu, Bogdan Petriceicu - Hasdeu, Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu, Mihail Sadoveanu, Mark Twain, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Wolfgang Goethe, Voltaire (....)

Regula de aur a Francmasoneriei
Cunoaşte-te pe tine însuţi, iubeşte-ţi şi ajută-ţi aproapele, respectându-i opiniile şi demnitatea.

sursa: Marea Loja Nationala din Romania

asa ca celor care vor ajunge pe aici le sugerez sa citeasca cu atentie ce scrie pe pagina oficiala si de abia dupa aceea sa caute sa afle pareri pro si contra.

Eu nu sunt nici pro nici contra, incerc sa inteleg mai intai si dupa aceea sa-mi exprim o parere dar atat timp cat nu sunt informata orice parere este gratuita.


Un comentariu:

  1. Vreau sa stiu daca George Calinescu si C.I. Parhon au fost si ei (franc)masoni.
    Sint Horia Ivan (Roma).

    RăspundețiȘtergere

 
Related Posts with Thumbnails