luni, 27 august 2007

GRECIA IN FLACARI - Vechea Olympia salvata deocamdata


In continuare situatia din Grecia este tragica. In Pelopones, incendiile nu pot fi stinse iar foarte multe persoane au fost evacuate cu ajutorul elicopterelor in timp ce flacarile iadului le inconjurau.

Situl arheologic si noul muzeu arheologic a fost deocamdata salvat, dar flacarile au "lins" marginile anticului stadion olimpic, dar muntele lui Kronos , care strajuieste vechiul lacas olimpic, a fost defrisat de foc.

Principala ingrijorare a fost acest muzeu care adaposteste sculpturi din templul lui Zeus precum si multe alte valori arheologice ale anticei Olympia.

Sistemul anti incendiu instalat in 2004 de catre UNESCO pentru Jocurile Olimpice, a functionat desi la un moment dat informatiile ieri erau contradictorii. Ministrul Culturii, Iorgos Voulgarakis, ajuns la fata locului declara televiziunii SKAI ca sistemul nu functioneaza pentru ca nu exista curent, in timp ce din interiorul muzeului persoane aflate acolo spuneau ca au oprit la un moment dat curentul in mod deliberat pentru a nu evitate accidentele.

Pana la urma se pare ca atat sistemul anti incendiu cat si elicopterele si pompierii au reusit sa tina focul departe de muzeu.

Acum sunt la Olympia pe langa pompieri si 1600 de soldati impartiti in doua schimburi.

In timp ce la situl arheologic se incerca prin toate mijloacele oprirea focului, oameni din satele aflate in imediata apropiere a Olympiei (doar situl arheologic si muzeul au scapat de foc, restul localitatii nu) cereau disperati ajutor prin intermediul televiziunii si rugau ca macar unul din elicopterele pe care le vedeau cum trec pe deasupra lor sa vina sa-i ajute.





surse:TV- ert.gr;skai.gr
bbc;reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Related Posts with Thumbnails